Waarom we witte wijnglazen voller schenken | De Standaard

2022-09-11 07:32:08 By : Ms. Clara Lin

Dit artikel is exclusief voor abonnees, maar we bieden het je gratis aan.

Dat we een breder glas voller schenken, wist u waarschijnlijk al, maar nieuw onderzoek toont aan dat ook de manier waarop we inschenken, alsook de kleur van het glas en de drank een beduidend effect hebben op onze alcoholconsumptie.

Diëtisten raden vaak aan om van een kleiner bord te eten met een kleinere vork in de hand, om zo minder te eten. Maar diezelfde techniek kan ons ook helpen om minder alcohol te consumeren, zo blijkt uit een studie gepubliceerd in het vakblad Substance Use and Misuse. Want we mogen het dan wel op een beperkt aantal glazen wijn per week houden, de hoeveelheid van die glazen kan alsnog sterk verschillen.

Onderzoekers van de Iowa State University en Cornell University vroegen 73 studenten om een glas wijn in te schenken met wat zij als een normale hoeveelheid beschouwen. Daarbij werden heel wat verschillende factoren nauwkeurig in de gaten gehouden, waarvan uiteindelijk bij drie een significant effect kon worden vastgesteld: de kleur van de wijn, de grootte van het glas en de positie van het glas.

Zo blijkt dat bij een breder glas al snel tot 11,9 procent meer wijn werd ingeschonken. Wanneer het wijnglas bij het schenken in de andere hand werd vastgehouden, en niet gewoon op tafel stond, bevatte het glas 12,2 procent meer. Opvallend genoeg had ook de kleur van de drank een invloed: zo zouden we bij witte wijn tot 9,2 procent meer inschenken dan bij rode wijn. De theorie van de onderzoekers: een groot contrast tussen de kleur van de drank en de kleur van de glas treedt op als visuele hulp.

Met de resultaten willen de onderzoekers dat we al bij het inschenken beter nadenken over onze alcoholconsumptie. Nog even recapituleren: wie minder wijn wil inschenken (en bijgevolg drinken), doet er goed aan om heldere glazen te gebruiken, eerder smal dan breed, en de glazen bij het inschenken steeds op tafel te laten staan.

Dit artikel is exclusief voor abonnees, maar we bieden het je gratis aan.

Elizabeth II zelf had een onberispelijk imago, maar haar disfunctionele familie bezorgde haar kopzor...

Charles wachtte maar liefst zeventig jaar op de troon. Lang zal hij wellicht niet de scepter zwaaien...

Duitsland wordt geteisterd door een golf van nepsites met Russische propaganda, vermomd als de websi...

Alle ogen zijn gericht op Luik. Als het debiet van de Maas daar nog verder terugloopt, komen we in V...